Kies voor seizoensgroenten en fruit…

Groente- en fruitkalender november

De voordelen van seizoensgroenten…

Rekening houden met de seizoenskalender voor groenten en fruit heeft heel wat voordelen voor jezelf, de economie en het milieu.

1. Goedkoop

Wie alleen groenten en fruit koopt die volgens de seizoenskalender in die maand op zijn best zijn, spaart heel wat geld uit. Ze zijn namelijk heel wat goedkoper dan variëteiten uit serres of uit het buitenland.

2. Ecologisch

Ook wie graag ecologisch verantwoord leeft, heeft er baat bij om de seizoenskalender te volgen. Lokaal geteelde producten hoeven immers niet ver getransporteerd te worden. Met ingevoerde groenten en fruit is dat wel even anders. Zo zou 1 kilo ananas uit Ghana een CO2 uitstoot van maar liefst 5 kg opleveren. Ook verwarmde kassen zijn niet bepaald goed voor het milieu.

3. Sociaal

Op sociaal vlak zijn seizoensgroenten ook een goed idee. De voordelen zijn dubbel: langs de ene kant steun je onze lokale boeren en daarnaast mag je er ook zeker van zijn dat er geen Kenianen uitgebuit worden bij het kweken van jouw prinsessenboontjes.

4. Gezond

Natuurlijk wil je dat de groenten en fruit op je bord zo vers mogelijk zijn. Belgische soorten kun je vaak amper 24 uur na de pluk kopen. Groenten en fruit uit andere landen moeten echter een lange weg afleggen. Dit is nefast voor de smaak en de voedingswaarde: vanaf het moment van de oogst gaan er stelselmatig vitaminen verloren. Bananen die een boottocht van enkele weken achter de rug hebben, zijn dus minder gezond dan je denkt!

5. Afwisselend

Je houden aan de seizoenskalender is goed voor je eigen gezondheid. Het dwingt je om elke maand andere groenten- en fruitsoorten uit te proberen. Doordat je niet altijd kunt kiezen voor je favoriete soorten, eet je gevarieerder. Bovendien weet de natuur wat goed voor je is. In typische wintergroenten zoals kolen zit bijvoorbeeld vitamine D, een stof waaraan vele mensen in de winter een tekort hebben.

Bron: http://www.makro.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s