Falafelballetjes met rucola

foto(100)

Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwten en verschillende kruiden die een knapperig korstje krijgen doordat ze gefrituurd of gebakken worden. Ik hou het bij het bakken.

2 blikken kikkererwten
1\4 tas broodkruimels
50 gram bulgur (graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe)
1 ajuin
2 teentjes look
1\2 tl bakpoeder
1 tl komijn
1 tl gemalen koriander
1\4 tl cayennepeper
fijngehakte peterselie
1\2 tl zout
zwarte peper

| 1. Snij de teentjes look en de ui fijn. Doe de kikkererwten, de look, de ui, de broodkruimels, de bulgur, het bakpoeder en de kruiden in een blender en pureer tot je een fijne puree hebt. Je kan hiervoor ook een staafmixer gebruiken.

| 2. Neem vervolgens telkens een eetlepel van dit mengsel en maak daar balletjes van met een doorsnede van 3 a 5 centimeter. Druk het deeg goed aan als je de balletjes maakt. Druk de balletjes daarna een beetje plat, zodat ze de juiste vorm krijgen.

| 3. Doe de balletjes in een pan met zeer hete olijfolie. Je kan ze eventueel ook 2 a 3 minuten in een frituren op 180 graden, tot ze goudbruin zijn.

[TIP]
Zorg dat het mengsel niet te droog of te vochtig is. Indien het te droog is, voeg dan een beetje olijfolie toe. Indien het te vochtig is, voeg dan een beetje broodkruimels toe.

[TIP]
Lekker met een yoghurt/looksausje!

6 eetlepels mayonaise
4 eetlepels (soja)yoghurt
scheutje citroensap
2 teentjes knoflook
enkele stengels bieslook
peper en zout

| 1. Snijd de knoflook en bieslook heel fijn. Meng de mayonaise met de yoghurt en voeg hieraan de bieslook, knoflook en een scheutje citroensap toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat de yoghurt knoflooksaus voor gebruik 1 a 2 uur in de koelkast staan. De smaken kunnen dan goed intrekken en de knoflooksmaak komt zo beter naar voren. Werk af met wat cayennepeper en sesamzaadjes.

[TIP]
Serveer met wat rucola, rode ajuin en wat pecannoten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s