Mosseltjes met venkel en pastis

foto(78)

Daar zijn die overheerlijke mosseltjes weer!

2 kg jumbomosselen
1 teentje look (in dunne plakjes)
1 venkelknol
2 grote ajuinen
1 stronk selder
3 el olijfolie
½ flesje kokosroom (ongeveer 200 ml) – optie
4 el pastis (anijsdrank)
1 à 2 el witte wijn
peper en zout
1 visbouillonblokje (mager)
afwerking: bieslook en platte peterselie

| 1. Was de mosselen in koud water. Verwijder openstaande en beschadigde schelpen. Laat de mosselen in het water liggen.

| 2. Verwijder de onderkant van de venkelknol en snijd de venkel in dunne plakjes. Doe hetzelfde met de ajuinen, de look en de selder. Verhit de olijfolie in een grote pot en bak de groenten ongeveer 2 min.

| 3. Doe de mosselen bij de groenten in de pot. Héél goed kruiden met peper en zout. Doe er eventueel nog een blokje visbouillon bij.

| 4. Doe (eventueel) de kokosroom, de witte wijn en de pastis erbij. Kook op een hoog vuur met het deksel op de pan gedurende 6 à 8 min. Schud regelmatig.

| 5. Haal de mosselen van het vuur en meng er de gesneden bieslook en de platte peterselie onder.

[TIP]
Het mosselseizoen start rond 1 juli en loopt tot einde januari van het volgende jaar. De andere maanden zijn de mosselen mager omdat ze dan bezig zijn met hun voortplanting.

Geef openstaande mosselen een tik met het heft van een mes en indien de schelpen zich sluiten, zijn de mosselen nog levend en dus ook nog goed om gegeten te worden.

Imperialen en jumbomosselen zijn het meest geliefd.

Koop mosselen liefst op de dag dat je ze wil eten. Bewaar ze hoogstens één dag in een metalen kom of pot met daarop een bord of deksel dat op de mosselen drukt. Leg daarop een gewicht, bijvoorbeeld een conservenblik, dat belet dat de schelpen opengaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s