Rode bietenburger met zoete frietjes

foto(121)       

Wat heb je nodig?
(3 à 4 personen)

2 rauwe bieten
1 ajuin
1 teentje knoflook
1 ei
1/2 appel
1 tl olijfolie
125 gr havermout
100 gr feta
handje versgehakte basilicum
peper en zout
8 dikke sneden geroosterd zuurdesembrood (15 min 180C°)
TIP: koop het brood ongesneden en snij het zelf!

TOPPINGS (naar keuze)

2 el guacamole (avocado + limoen + peper + zout)
2 sneetjes tomaat
2 schijfjes rode ui
1 handje rode bietenscheuten/preischeuten
1 handje tuinkers
pittige slasoort: Vb. rucola

| 1. Schil de bieten en rasp ze in een keukenmachine samen met de appel, de ajuin en de knoflook (ik gebruik 2 teentjes look omdat ik dit heel graag eet). Je kan dit ook met de hand doen maar dan moet je zorgen dat alles echt heel fijn gesneden is.

| 2. Doe de geraspte groenten in een mengkom en voeg er de havermout, het ei en de olijfolie aan toe. Meng alles door elkaar. Voeg nu de feta en de basilicumblaadjes toe en meng alles goed onder elkaar. Alles goed kruiden met peper en zout! Kneed nu nog eens alles met de handen tot een aaneenhangende massa.

Zet een half uurtje langs de kant zodat de havermout het meeste vocht kan opnemen. Belangrijk! Steek ondertussen de sneden brood in de oven tot ze kleur krijgen.

| 3. Vorm nu burgers van het bietenmengsel. Je kan dit doen door ze in vormpjes te duwen, maar het best lukt het met de hand, dan kan je heel goed aanduwen. Als het mengsel te los is, voeg dan nog wat havermout toe.

| 4. Bak de burgers ongeveer 5 min. aan elke kant op een middelhoog vuur. Best is om een grillpan te gebruiken, maar het kan ook in een gewone antikleefpan met een scheutje olijfolie. Bak ze goudbruin.

foto(122)

TIP: Geef er frietjes bij van zoete aardappel!

Wat heb je nodig?

2 grote zoete aardappelen
grof zeezout
olijfolie
paprikapoeder
komijnpoeder
cajun kruiden
garam masala

Verwarm de oven voor op 200C°. Was de zoete aardappelen en hou de pel eraan. Snij de zoete aardappel in in de lengte in frietjes van ongeveer 1 cm dik. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de frietjes. Bestrooi royaal met zeezout en sprenkel er wat olijfolie over. Nu kruiden naar eigen smaak. Ik gebruikte nog bovenstaande kruiden. Zet in de oven.

Draai de frietjes om na 25 min. en laat dan nog 10min. bakken.
Serveer in een zelfgemaakt puntzakje van bakpapier…

SMAKelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s