Rosbief met geroosterde herfstgroenten

foto 1(19)

Niets zo lekker als winterse groenten combineren en ze in de oven bereiden. Door hun wat langere bereidingen smelten alle smaken en geuren samen. Zo krijg je heerlijke smaakcomposities. Een lekkere vitaminebom!

Dit gerechtje neemt door de langere gaartijd wel iets meer tijd in beslag. Maar je hebt enkel het werk van de voorbereiding. Het gerecht kan dan langzaam verder garen in de oven.

 Welke seizoensgroenten heb ik gebruikt?

1 rode wortel (groentenwinkel)
1 gele wortel (groentenwinkel)
1 oranje wortel
1 tomaat – optie
1 gele courgette
1 raap
 1/4 pompoen
2 rode uien
1 pastinaak
1 rode biet
3 teentjes look (geplet met een mes)
1 stuk rosbief van 1kg
4 el agavesiroop of honing
6 takjes verse tijm
olijfolie
1 klontje boter
peper en zout

Verwarm de oven voor op 180°C.

 | 1. Snij alle groenten in ‘grove’ stukken van ongeveer 3cm. De rode ui mag in ringen en de rode biet en de raap in halve maantjes. Doe alles in een grote mengkom en overgiet rijkelijk met olie en de agavesiroop. Meng ook de look onder de groenten. Zorg ervoor dat alle stukjes goed onder de olie en de siroop (of de honing) zitten. Rits de blaadjes van 3 takjes verse tijm en meng onder de groenten samen met wat peper en zout. Doe alles in een grote ovenschaal (het vlees moet er nog bij) en zet 10 min. in de oven. Lepel er af en toe wat van het vrijgekomen vocht over.

 | 2. Kruid de rosbief goed aan de boven- en de onderkant met peper van de molen en wat zout. Verhit een braadpan en smelt er een klontje boter in. Leg de rosbief in de boter en schroei het vlees aan alle kanten dicht. Reken ongeveer 2 minuten baktijd per zijde voor een lekker goudbruin korstje. Laat de boter niet verbranden.

| 3. Haal na 10 min. de groenten uit de oven en maak een kuiltje in het midden. Leg daar de rosbief in. Laat alles in de oven voor 25 à 30min. (Reken een baktijd van 25 à 30 min. per kg vlees). LET OP: de gaartijd van het vlees is sterk afhankelijk van het vlees en het type oven! Controleer het vlees op tijd door er op te drukken tussen duim en wijsvinger. Voelt het te soepel aan en dus te weinig veerkrachtig, dan verleng je de baktijd best 5 tot 10 minuten.

 | 4. Haal het vlees uit de oven maar prik er niet in! Neem een vel aluminiumfolie, draai het vlees om, en leg het op de folie. Wikkel dicht en laat nog 15 à 20min. rusten. Laat ondertussen de groentjes nog wat garen indien ze nog niet allemaal beetgaar zijn. Je kan dit controleren door erin te prikken.

| 5. Als de groenten gaar zijn haal je ze uit de oven. Schik op een bord, samen met de fijngesneden sneetjes heerlijke rosbief. Werk af met wat grof zout op het vlees en een draai van de pepermolen.

[TIP]
Een lekker koud sausje voor bij het vlees kan je snel maken door 200gr zure room te mengen met 2 flinke tl graantjesmosterd.

[TIP]
Ik maak altijd veel rosbief ineens, omdat je dit ook koud kunt eten bij een slaatje of als lekker beleg op de boterham.

[TIP]
Rosbief is een mager stuk vlees. Het levert nog geen 3 g vet per 100 g maar is wel een goede bron van eiwitten, vitaminen B3, B6 en B12, ijzer en zink.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s